Dr. Dobó Katalin


dobo_katalinMár 34 éve vagyok orvos. és több, mint 25 éve családorvos Budapesten. Évek óta dolgozom a Családi Szolgálatok Ligája Alapítványban és a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság vezetőségi tagja is vagyok.
Belgyógyász, családorvos és pszichoterápia szakvizsgáim vannak, családterapeuta vagyok. Munkámban a kliensekkel, betegekkel együtt keresem a lehetőségeket arra, hogy hogyan írható közösen egy  jobb történet a testet- lelket szétválasztó, szakadozott, töredezett, nehéz történetekből.
Sokszor háziorvosi praxisomba tartozik a családban az apa, anya, gyerek, férje, felesége, nagymama, nagypapa. Kezdetben azt vettem észre, hogy mindig azzal a családtaggal azonosulok, annak a gondját, nehézségét, érzéseit érzem át, értem meg, aki éppen ott van a rendelőmben, aki mondja a történetet. Hogy is van ez? Minden családtag máshogy látja, máshogy érzi, más nézőpontból mondja a történetét. Kinek van igaza? Ha valakinek a pártjára állok, esetleg azonosulok vele, átélem a dühöt, csalódottságot, mindazt a nehézséget, érzést, amit megoszt velem, akkor mit fog érezni, gondolni a többi családtag? Családterápiás tanulmányaim, családterápiás munkám segítenek abban, hogy úgy hallgassam pacienseimet, hogy egyben próbáljam megérteni, látni azt a kapcsolati rendszert, családot is, melyben él. Egy kapcsolatban nincs értelme feltenni az a kérdést, mi az ok, mi a következmény, ki a hibás, ki az áldozat, mert minden egyszerre ok és következmény, a kapcsolatok oda-visszaható rendszerben érthetők meg. Minden családtag változása hat a családra, ugyanakkor a családi rendszer hat minden családtagra is. Minden családta egyéni látásmódja, élménye egyaránt fontos. Az is fontos, hogy bízzak a család erejében, hogy képes a változásra, hogy a családnak úgy tudok segíteni, hogy felkutatjuk az erőforrásait, korábbi sikeres megoldási módjait, melyekből meríthet, melyek segítik a változtatásban. Hogy a család, a kliens az, aki tudja az utat, amin járnia kell, az én szerepem az, hogy kísérjem a saját út megtalálása során. A Ligában a közös értékeken alapuló munkát, együtt gondolkodást, a sokféle nézőponton alapuló közös munkát tartom fontosnak.

Vissza az előző oldalra