Búcsúzunk terapeuta társunktól Molnár Gábortól


Gábor, a Liga alapítójával és vezetőjével, Rátay Csabával együtt kezdett dolgozni azon, hogy a családterápia elfogadott módszer lehessen Magyarországon. Együtt építették fel azt a közösséget, amit ma Családi Szolgálatok Ligájának hívhatunk. Az első képzésen is együtt gondolkodtak Csabával, és teremtették meg a feltételeit annak, hogy átadják tudásukat a képződő családterapeutáknak.

A Nevelési Tanácsadó vezetője volt Szentendrén, közben részt vett terapeuta képzések vezetésében, és családterapeutaként is dolgozott. A Ligához nyugdíjasként tért vissza aktívabban, az egyik legtöbb terápiát vállaló kollégánk volt. Sok, jelenlegi terapeuta is nála kezdett megfigyelőként, majd kooterapeutaként. Igazán rendszerben tudott gondolkodni – ami azért is volt izgalmas mert nem csak éles folyamatmeglátó, megfigyelő volt, hanem rendre hatékonyan tudta új keretből – új nézőpontból – a család számára meglepő – de megérthető új rendszerben megvilágítani a helyzeteket. „Ja, ennek is jelentősége van? Jé? így is lehet látni? – mondta az üléseken.
A kapcsolatépítés mestere volt nem csak a családokkal, párokkal, hanem a munkatársakkal, és a megfigyelőkkel is.  Nagyon személyes tudott lenni, ami a terápiában sohasem azt jelentette, hogy „róla van szó”, hanem az emberi kapcsolódást, odafigyelést.
Kedvenc mondása volt: Mi csak révészek vagyunk. Azt Önöknek kell tudni, hogy merre akarnak menni, mi abban segítünk, hogy oda juthassanak, s a veszélyes helyeket ki tudják kerülni.

Megőrizzük a Ligában azt a tudást, amit tőle kaptunk!

Nyugodjék békében!