Juhász Ildikó


Munkámat a gyermekvédelemben kezdtem diplomás mentálhigiénés, szociális munkás szakemberként. Már akkor tudtam, hogy ismereteimet – Feuer Mária tanárnőmnek köszönhetően – a családterápiás végzettség megszerzésével szeretném tovább bővíteni. 2004 óta dolgozom Dr. Rátay Csaba kiképző műhelyében, ahol elsősorban a Milánói alapelvek mentén dolgozom. Ez a módszer rengeteg lehetőséget teremt arra, hogy az aktuálisan hozzám forduló párok és családok számára megtaláljam a számukra leginkább testhezálló, befogadható nyelvezetet. széles tárházzal rendelkezem.

A gyermekvédelemben töltött majd másfél évtized alatt rengeteg tapasztalatot szereztem, mely tovább gazdagított és szolgálta szakmai fejlődésemet.

Több módszerspecifikus képzésen is részt vettem: pszichodráma, narratív terápia, érzelem fókuszú terápia, ADHD szülő csoport, mediáció, válás-újjászületés csoport facilitátor képzés, gyász tanácsadó képzés, hospice – segítő beszélgetések daganatos betegek és hozzátartozóik számára, egyéni személyközpontú tanácsadó képzés, stb..

 

2016-ban országos konferenciát szerveztem „Családterápia a családsegítők tükrében” címmel, melyen első sorban a terápiára kötelezett családok motiválhatósága volt fókuszban. MCSE vándorgyűlésén több alkalommal esetbemutatásokat tartottam a családterápia gyakorlati alkalmazásáról.

 

Mottóm:

A létező, élő kapcsolatot, ami a jelenben létrejön két ember között (…) nem a múlt határozza meg, hanem a jelen pillanat; két lélek találkozik, akikre sokkal inkább hat a jövő, mint a múlt, a „még nincs”, a sors, ami előttük várakozik. Az egyéni múltnál sokkal erősebben hat rá a két ember között kialakuló barátság, a közös erőfeszítés, amellyel szembenéznek az élet kemény egzisztenciális tényeivel. Ez a fajta kapcsolat – tiszta, elfogadó, kölcsönös és egyenlő – megváltó, és a leghatásosabb erő.
Yalom